maanantai 11. heinäkuuta 2011

*Loimusamettinen haltiamekko*

Olin halunnut jo pitkän aikaa valmistaa haltiamaisen pitkän mekon. Aika oli tämän vuoden kevättä kun aloitin puvun kaavoittamisen. Suunnitelma minulla oli hautunut päässä ja luonnostelin sen paperille. Muokkasin kaavat ammattikorkeakoulussa tekemäni bleiserin kaavoista suunnitelmani muukaan. Minulla oli kangasta käytettävissä 5 metriä, joten laskin kaavojen mitan sen mukaan. Kankaana on kirkkaanviolettia loimusamettia, jonka olen ostanut joskus Porin kirpputorilta 5 eurolla.


Ompelin mekon saumurilla, koska kangas oli joustavaa. Mekossa on prinsessaleikkaus ja hihojen liehukkeet on leikattu loppukankaasta. Pääntie on v-aukkoinen, joka mielestäni oli paras vaihtoehto mekkoon. Mekon ompelu sujui nopeasti kun sen innoissani ompelin. Reunat on huoliteltu saumurilla, mutta kun löydän sopivaa koristenauhaa, pääntie ja hihat saavat lisäkoristusta.


Nyt pääsen leikkimään prinsessaa :)

sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

*Harmaan pitsijakun pitkä taival*

Minulla on huono tapa aloittaa neuletöitä ilman että koskaan saan niitä loppuun.  Keskeneräisiä töitä lojuu joka puolella asuntoa. Yleensä aloitan neulomisen todella innokkasti, mutta usein innostukseni syystä tai toisesta lopahtaa. Syitä siihen on monia: neuletyö käy yksitoikkoiseksi tai on liian vaikea tehdä, lankayhdistelmä onkin huono, kuviosta tuli liian sekavan näköinen, lanka loppui kesken, työ on jäänyt niin kauaksi aikaa nurkkaan lojumaan ettei sitä jaksa enää jatkaa tai sitten yksinkertaisesti olen liian laiska tai kärsimätön saamaan niitä valmiiksi. 
Olin muutama kuukausi sitten siskoni luona kylässä. Valittelin taas samaa asiaa miten en saa ikinä neuletöitäni valmiiksi. Päätimme sitten neuloa samanlaisen neuletyön. Yhdessä. Tarkoitus oli kannustaa toista tekemään työ loppuun. Selasimme lehtiä ja kun olimme päättäneet, minkä neuleen neulomme, menimme kauppaan ostamaan tarvittavat langat ja puikot. Neuletyö oli pitsineuleinen pitkähihainen jakku, jonka edessä napitukset. Aloitin neulomaan jakkua vaaleanharmaasta Novitan Rose Mohair-langasta, puikot numero 4.

Kuva 1. Neulejakun lankamateriaali tuo luksusta

Neuloimme yhdessä telkkaria katsellen siihen asti, kunnes minun oli aika parin päivän päästä palata kotiin. Jatkoin neulomista kotona. Tein jakusta hieman lyhyemmän, boleromaisen version, pitkillä hihoilla kuitenkin. Innostus neuloa säilyi, kun toinen oli kannustamassa ja kyselemässä kuinka pitkällä jo olet. 
Sain kappaleet valmiiksi omasta mielestäni nopeassa tahdissa ja kasasin neuleen lähes yhdeltä istumalta. Neule vaikutti sopivalta sitä sovittaessani. Sitten neule jäi kesken pitkäksi aikaa, koska minulta loppui lanka. Sain hankittua lisää lankaa, mutta viimeistelin (napinlävet sekä pääntie) jakun vasta pari päivää sitten. 

Kuva 2. Pitsijakku takaa

Pääntien tein vain yksinkertaisella langalla, koska en katsonut ohjetta niin tarkkaan, enkä viitsinyt enää purkaa sitä. Napituslistat tein kummallekin puolelle virkkaamalla ja käytän nappien sijasta nauhoitusta etumuksessa. 
Tämä on ensimmäinen isotöinen neuleeni, jonka olen saanut valmiiksi. Sitä ennen olen keskittynyt asusteiden neulontaan. Kyllähän tuohon hieman virheitä tuli, mutta tekemällä oppii :) 

*Korsettitoppi mustalla pitsillä*

Otin kaavan Burdan vuoden 2002 lehdestä, jossa korsettitoppi oli tehty farkkukankaasta. Koska farkkukangas ei oikein ole minun juttuni, valmistin korsettitopin samasta punamustasta kankaasta kuin edellinen pussukkani on valmistettu. Kaavan koko oli 34, mutta otin pituudesta pari senttiä pois, koska olen lyhyt ihminen. 
Ompelin ensin etu- ja takakappaleet yhteen saumurilla. Ompelin sen jälkeen saumanvarat kiinni ompelukoneella, jolloin etupuolelle jäi tikkaus näkyviin. Pääntielle ompelin alavaran, mutta helmaan en. Vetoketjun sijaan kiinnitykseksi kiinnitin takakappaleiden reunaan 14 sirkkaa nauhoitusta ja kiristystä varten. 

Kuva 1. Korsettitoppi sivusta

Mielestäni korsettitoppi kaipasi vielä jotakin koristusta yläosaan (ihan siksi että vartaloni on päärynänmuotoinen ja levenee alaspäin, siksi pyrin vaatteiden olevan sellaisia jotka veisivät huomion mieluummin pieneen yläkroppaani kuin suureen alakroppaani). Ompelin siihen sitten mustaa pitsinauhaa. Samaa nauhaa ompelin myös korsettitopin yläreunaan ja helmaan. 

Kuva 2. Korsettitoppi takaa

Luovuin alussa melkein koko hommasta, sillä huomasin että olin leikannut kappaleet väärään langansuuntaan (venymättömään, kankaan kaikki reunat olivat samanlailla huolitettuja, joten se hämäsi enkä tajunnut kokeilla kankaan venyvyyssuuntaa). Sinnikkäästi kuitenkin päätin että ompelisin korsettitopin loppuun, tuli mitä tuli. Kyllä siitä sitten jonkinlainen tuli, olen tyytyväinen alun vaikeuksien jälkeen, koska tämä on yksi harvoista isompitöisistä vaatteista, jotka olen saanut kokonaan valmiiksi. En sitten tiedä tulenko sitä koskaan pitämään, mutta ainakin se näyttää suht siistiltä :) 

Kuinka kaikki alkoi?

Muistan kun neuloin ensimmäistä kaulaliinaani. Väri oli ällöttävän oranssi ja se oli täynnä reikiä. Koulun käsityötunnilla neuloin kädettömän kissan ja lapasten värikuviossa oli enemmän virhekuviota kuin oikeinneulottua. Lisäksi niistä tuli erikokoiset. Muistan myös sen, kun koulun ompelukoneet jumittivat aina jossain vaiheessa, kun niitä käytin. 

Mutta.

Silti käsityöinnostukseni on säilynyt vuosien myötä enemmän tai vähemmän. Lukiossa salainen haaveeni oli päästä opiskelemaan jotakin käsitöihin liittyvää alaa, vaikka olin varma etten pääsisi. Päätin kuitenkin hakea ja suureksi ilokseni pääsinkin opiskelemaan tekstiili- ja vaatetussuunnittelua ammattikorkeakouluun, josta valmistuin muotoilijaksi vuoden 2009 keväällä. Koulusta olenkin sitten saanut sen suuren palon ja innostuksen käsitöihin ja muuhun luovaan toimintaan.

Eniten käsityöaikaani taitaa viedä neulominen. Minulla on aina jonkinlainen neulomistyö työn alla. Välillä vaihdan sen virkkaukseen. Lisäksi ompelen itselleni vaatteita ja tuunaan vanhoista itseni näköisiä. Muita luovuutta käsitteleviä harrastuksiani ovat valokuvaus, piirtäminen ja kirjoittaminen.
Käsityöt ovat suuri osa vapaa-aikaani ja niiden tekeminen piristää mieltäni. Joskus en tahdo saada unta, kun mielessäni pyörii jokin toteutettava käsityösuunnitelma. Vaikka teen käsitöitä pääosin ohjeiden mukaan, muokkaan niitä kuitenkin itseni näköiseksi hyvin usein, jonka lisäksi suunnittelen niitä itse. En taida omistaa yhtäkään vihkoa, jossa ei olisi jonkinlaista käsityösuunnitelmaani :D

Tähän blogiin aion kirjoitella luovuuden tuskia ja iloja valmiiden töiden muodossa, joita toivottavasti tulee paljon vuosien aikana. Luovaa mieltä ja tekemisen intoa kaikille käsityönharrastajille toivottelee eräs käsityöhullu :)